[ index ]  [ start ] [ om oss ] 


Földényi och de fem härskarteknikerna – en teori om maktens språk
av Maria Politidou

Till DN:s Idé & Kritik, replik till måndag den 21. februari 2011



    Berit Ås, socialpsykolog och den första kvinnliga partiledaren i Norge, har skapat teorin om s.k. härskarteknikerna. Redan på 1970-talet samlade hon sina upplevelser om mäns maktspråk. Denna teori om maktspråk kan appliceras på samhällets olika områden. Psykologi handlar om människans mest grundläggande funktioner och politiker och människor i allmänhet nuförtiden är väl medvetna om det. Här nedan ämnar jag bemöta Laszló Földény´s debattartikel i DN från den 22/2. I ett försök att symbolisera mina argument utgår jag ifrån av de fem härskarteknikerna: 1. Osynliggrögande, 2. Förlöjligande 3. Undanhållande av information 4. Dubbelbestraffning 5. Påförande av skuld och skam.

Osynliggröande. Osynliggörande av de ungerska liberalernas ansvar angående Ungerns förflutna och samtid är påfallande. Enligt författaren "den allmänna misstämningen" i Ungern beror på "den paternalismiska maktutövningens kommunistiska spöke" och hänvisar till en parafras av Marx. Det kan ses också som ett osynliggörande då man menar att i den ungerska politiken existerar kommunismens arv bara som ett "spöke". Vidare nämner han kort att ett bidragande orsak till misstämningen är socialisternas korruption och misstag. Vilket är en undermålig sätt att framställa "sanning" för att osynliggöra det liberala partiets ansvar i frågan. SZDSZ var hela tiden förbundsförvant till MSZP, först som koalitionspartner, sedan som stödparti i parlamentet. De två partierna tillsammans hade en överkvalificerad majoritet i det ungerska parlamentet mer än åtta år. Viktiga departement leddes av "liberala" ministrar och de kan inte köpa sig fria från korruptionsmisstankar.

Förlöjligande. Ungerns historia förlöjligas då det fragmentariskt rycks namn och perioder med Josef Franz, Horthy och Kádár ur sitt historiska sammanhang för att försöka stigmatisera landets nuvarande premiärminister Orban Viktor. Författaren må vara förtjust i ungerska politiska vitsar men människor i allmänhet känner inte igen dess "återkomst" därför att efter kommunismens tid blev det uppenbart för de flesta, att sådana hån och förlöjligande vitsar hör hemma hos tonårspojkarnas vrå och inte där man vill föra en seriös debatt om demokratiutveckling.

Undanhållande av information. Undanhållande av viktig information för läsarna är uppenbart. Det saknas hänvisningar bland annat när och hur har Orban uppmuntrat ungrare att prenumerera på en högerextrem veckotidning vars namn vi inte får veta? Vilka slagord hade "horder av nypilkorsare" lärt av Orbán och hur? Genom personlig kontakt eller via tevekanaler eller vad menar Földényi egentligen? Vad har han för konkret bevis? När det gäller att ta Budapest gators i besittning stämmer verkligheten inte överens med Földenyis syn på saken. För det första menar han kanske Gárdas medlemmar vars "marsch" övervakades ständigt av insatsstyrkor och polisen. Deras verksamhet mycket riktigt förbjöds sedan 2008 och de har marscherat ett väldigt begränsad område redan då. Ett större möte hölls vid Hjältarnas torg för några år sedan. För det andra, finns det dokumenterat att dåvarande Fidesz ledaren tillika premiärministern idag, har tagit tydligt avstånd av högerextrema Jobbik och Gárda redan från början. Hänvisning finns tillgängligt.

Dubbelbestraffning. Om Földenyis artikel som översattes till svenska, hade publicerats i Ungern, skulle den besvaras från många håll. I vilken ungersk tidning publicerades hans artikel i så fall? I Sverige blir vi Sverige-ungrare dubbelt bestraffade av att utan att kunna göra vår röst hörda, skrivs gång på gång överdrifter och projektioner i Sverige då våra familjer och jobb blir drabbade. Att beskylla det ungerska folket för att gå mot att bli "undersåtar" är en grov beskyllning. Det är precis vad väljarmajoriteten 2010 har sagt ifrån. Människor ville inte se mer av en upprepning av Gyurcsanys förtryckarregim fylld med polisvåld, rättsövergrepp, muthärvor samt korruption. Jag skulle uppskatta om man kallade saker och ting vid sitt rätta namn.

Påförande av skuld och skam. Jag är övertygad om att försöket att skuldbelägga det ungerska folket, för att de i ett demokratiskt val har gett sitt stöd till ett demokratiskt parti som Fidesz, kommer inte att lyckas. Det kan också vara så att den politiska motståndarsidan känner skuld och skam, men kan varken erkänna detta eller granska sig själv, kan inte lära sig av sina misstag och därför projicerar skulden på andra. Liberala värderingar naturligtvis hör till en demokrati liksom andra värderingar. Men när ett liberalt parti är frånvarande från parlamentet under mandatperioden behöver det inte nödvändigtvis innebära att det saknas demokrati i landet. Att ålägga vanliga människor skulden av en skamlig historia av kommunism och fascism och hävda att det är någonting som upprepas nu är minst sagt respektlös. Jag är övertygad om att den överväldigande majoriteten i Ungern är starkt emot all slags extremism och rasism. Genom historiens gång förde det ungerska folket en hård kamp för frihet och demokrati. Som exempel kan 1848 års frihetskamp om yttrandefrihet och rätt till eget officiellt språk nämnas. Ytterligare milstolpe var 1956 års kamp mot förtryck och kommunistdiktatur. Sist under 2010 års parlamentsval uttryckte människorna en stark vilja till förändring och vill få bort en maktelit som har under två decennier cementerat sina positioner. Bland annat därför har väljarna gett Fidesz-KDNP regeringen sitt förtroende. Det har gått knappt tio månader sedan valet. Det är för tidigt att skuldbelägga väljarmajoriteten för sådana scenarier som ännu inte har ägt rum. Det var de fem härskarteknikerna - en teori om maktens språk.

Stockholm den 22 februari 2011.

Maria Politidou

Ungernkännare och expert,
anlitad av media när Ungern diskuteras
Erfaren föreläsare
bosatt i Stockholm sedan 1980, telefon: 0708-927962

Referenser:
God morgon Sverige 2006
Artikel i Expressen 4 nov 2006
Tv 4 nyheter 2006
Föreläsare om Ungern i Linköping 2002
Föreläsare om Ungern för Regeringskansliet 2004
Flera samarbetsprojekt mellan Ungern och Sverige 2005- 2007
Samarbetsprojekt mellan Göta Hovrätt och Hovrätt i Eger (Fellebviteli Biróság) 2002-2006
Projektsamverkan mellan Örebro Universitet och Nyíregyháza College 2005
Undersökning publicerad Nyíregyháza, Ungern 2005
Föreläsare om demokratiska institutioner, Századvég Intézet, Ungern 2009

Artiklar av Maria Politidou:

- Bilden av Ungern överraskar sverigeungrare - februari 2011
- Replik till B.Wimans krönika från 20 oktober 2010 - oktober 2010
- Om Ungern och Rosenbergs demokratidebatt - september 2010
- Ungern väljer framtiden - maj 2010
- Gleichman svartmålar Ungern - april 2009
- Manifestation mot Benesdekreten – ett övergrepp mot Slovakiens minoriteter - april 2008
- "Håller Ungern på att bli en polisstat igen?" - oktober 2006

- Intervju med UR's presstalesman Maria Politidou om situationen
  i Ungern oktober 2006 (ur "Go Morgon Sverige" från 060921)










tillbaka till starten
















    Läs mer
    om Ungersk historia...

    Här kan du hitta
    ännu mer
    information och fakta om historien bakom det hela







 
[ start ] [ index ]
Copyright © 1997- HUNSOR. All Rights Reserved. Web Editor & Creative Development by Kormos László