[ index ] [ start ] [ om oss ]


Ungern väljer framtiden
av Maria Politidou

Den 25 april hade väljarna i ett historiskt val sagt sitt. Den borgerliga alliansen Fidesz-KDNP hade vunnit jordskreds seger. Mer än 68 procent av väljarna, hade röstat för en förändring.



    Socialisterna (MSZP) led ett svindlande nederlag och fick 15 procent av väljarröster jämfört med 49 procent i förra valet. Nykomlingen Jobbik fick 12 procent respektive hittills okända partiet LMP fick 7 procent. Den före detta koalitionsparten liberalerna (SZDSZ) fick inte tillräckligt med väljarstöd för att kvalificera sig till årets parlamentsval. Valdeltagandet var 64 procent. Presidenten har gett Viktor Orban uppdrag att bilda regering. Den 30 maj kommer han att lägga premiärministerns ed i parlamentet.

I samband med parlamentsvalet fick svenska läsarna möjlighet att vända blicken mot Ungern. Tyvärr har rapporteringen ofta varit ensidigt kritisk mot det part - Fidesz-KDNP- som fick sådant överväldigande stöd, en kritik som har stora likheter med ståndpunkter som den av väljarna förkastade socialistregeringen gett uttryck för. Utrymmet tillåter inte att jag i denna artikel ska kunna ta upp alla de felaktigheter som förekommit i svensk press utan jag koncentrerar mig på att skissera den politiska utvecklingen i Ungern och hur de politiska partierna uppfattas av den ungerska väljarkåren. Det kan ge oss i Sverige en hel del insikter om svårigheter och även om möjligheter.

Två mandatperioder med socialisterna och liberalerna

Det finns många förklaringar till att den ungerska väljarkåren med en unikt stor majoritet vände den sittande regeringen ryggen. En viktig faktor är givetvis den ekonomiska utvecklingen där Ungern misslyckats med att föra en politik för tillväxt och välfärd utan har i stället tvingats att be det internationella samfundet och IMF om hjälp. En framgångsrik politik bygger på lyhördhet och en någorlunda väl genomförd dialog med väljarna. Trots att socialistpartiet gjort en del ansiktslyftningar efter kommunistdiktaturen har man dock inte lyckats med att förändra invanda beteendemönster. Partiet styrdes och styrs än i dag med diktatoriska fasoner. När det gäller löften till befolkningen har man lovat guld och gröna skogar åt utsatta men i verkligheten har de flesta hushåll fått det mycket sämre. Socialisterna och liberalerna (SZDSZ), är politiskt bundsförvanter och har så sent som fram till 2008 även delat regeringsmakten. Främst är det socialisterna som har ett ledarskapsproblem som kännetecknats av otydlig kommunikation och dubbelmoral. De har bytt partiledare och funktionärer som valigt folk byter skjortor. Även premiärministrar byttes överraskande från ena dag till det andra. åtta år av regeringspolitik handlade om mycket spel bakom kulisserna och mindre om realpolitik. Många skandaler och regeringskriser har i de egna leden hanterats på ett dåligt sätt. Det är också oseriöst att socialister redan tio dagar efter valresultatet viftar med nya förslag som man själv inte har genomfört och inte hade i sitt eget program under två mandatperioder som t.ex kostnadsfri kollektivtrafik för alla och lagändring på kvalificerat majoritetsbeslut. Det är uppenbart att väljarna sände tydliga signaler i samband med EU valet förra året. Men i stället för att ta itu med problem i det egna ledarskapet projicerades eländet på andra, i första hand på Fidesz.

Undermåligt ledarskap

Peter Medgyessy som inte var partiledare men blev ombedd att leda socialisternas val 2002. Hans karriär som premiärminister blev kort. Sommaren 2004 avsattes Medgyessy av sin partikamrat Gyrurcsany. Denne ärelystne ledare knuffade skickligt undan sina rivaler. Han lyckades manövrera partiets valberedning så att han också valdes till partiledare. Han stärkte sin makt genom flera grumliga partikongresser och ett par omdiskuterade förtroendeomröstningar i parlamentet. Hans trovärdighet skadades allvarligt 2006 av skandaler samt kriser och liberalerna lämnade regeringssamarbetet 2008 för att rädda sitt eget skinn. Efter påtryckningar avgick Gyurcsany i mars 2009. Samtidigt tillsattes Gordon Bajnai, Gyurcsanys högra hand till regeringschef på ett sätt som för tanken att han bara var en marionett. Han hörde inte till partiet men ledde regeringens arbete som ”oberoende expert”. På partiledarstolen sitter idag veteranen Ildikó Lendvai. Hon är föga omtyckt, och går inte hem hos många väljare. Partiet bestämde sig så sent som december 2009 för att inte välja henne till premiärministerskandidat utan i stället utsedde nykomlingen Attilla Mesterházy. Denna karusell bara ett exempel på hur den gamla regeringen misskötte sig.

Återvändsgränd av åtgärder

Liberaler dock sin knappa fem procent hade flera strategiska ministerposter. Många upprörda röster hördes när den omdiskuterade finansministern hade en Rolex klocka på sin arm under en TV intervju. Även socialisternas ögonbryn höjdes. Saken blev inte bättre av att samma minister använde sin privata helikopter som färdmedel under en arbetsresa. Detta var dåliga signaler för ungrarna i en tid av drastiska nedskärningar och skattehöjningar. Då det gäller den ekonomiska politiken har den gamla regeringen misslyckats med att utveckla det inhemska företagandet. I stort sätt hade regeringen inte kunnat presentera några konkreta åtgärder för att stödja små och medelstora företag. En misslyckad politik gjorde Ungern beroende av externa krafter mer och mer och regeringens åtgärder har av många väljare uppfattats som att regeringen ger stora fördelar till utländska kapital framför inhemsk produktion. Allt detta och mycket frustration bidrog att samhället föll i en sorts moralisk och ekonomisk dekadans.

Fidesz framställts av ”oberoende press”

Pressen fungerar avsevärt annorlunda i Ungern än i Sverige. Den är bättre än i Ryssland men styrs ändå av intresse grupperingar. Den så kallade ”oberoende pressens” destruktiva försök att blanda ihop det extrema Jobbik med Fidesz var innan och under valkampanjen påtaglig. När man gör en riktig källundersökning finner man att beskrivningen av Fidesz som auktoritärt, nationalistiskt och populistiskt i denna kontext faktiskt myntades av dagstidningen Népszabadság i början av 2009. Népszabadság är den största dagstidningen i Ungern, ägs bland annat av socialistpartiet och var under ettparti systemet kommunistpartiets organ.

Jobbiks väljare

Vart gick socialisternas väljare jämfört med valet innan? Skillnaden är uppseendeväckande. I valet 2006 fick socialisterna 49 procent av rösterna, alltså 37 procentenheter mer än i det senaste valet. Sannolikt har många proteströstat i år och varit så kallade soffliggare. En mindre andel kan ha gått över till Fidesz och några till LMP. (Medan Fidesz väljarkår 2006 var i stort sätt lika stor som MSZP). Och om man ser på valresultatet utifrån landets valkretsar får man en annan bild. Jobbik fick mest röster i landets fattiga regioner. I nordöstra regioner där socialisterna hade flest röster i valet 2006. Med andra ord, förlorade socialisterna till Jobbiks fördel. Det är annat som också kan vara av betydelse. Det finns tillgänglig information om att Fidesz har tagit klart avstånd från extrema partier inklusive Jobbik, redan i ett tidigt skede. Ändå fortsätter MSZP att definiera Fidesz som om det också vore ”extremhöger”. Detta luktar motståndarsidans politiska agenda snarare än seriös bedömning.

Orban fobi och aggressivitet

Utförandet av tomma löften var värst mellan åren 2004 - 2008. Löftena om sociala reformer som aviserades 2004 men infriades aldrig. år 2006 var statskassan redan tom och hög arbetslöshet var ett faktum. Fredliga demonstrationer slogs ner med polisvåld. Men pressen var upptagen med Orban och Fidesz, som satt i opposition och inte i regeringsställning. Under många år var påhoppen på Orban vardagsmat. Det var helt enkelt en omvänd situation som gällde. Landets ”oberoende media” var upptagen med Orban och ”glömde” granska regeringen.

å andra sidan utvecklades ett intresse för Fidesz bland de tidningar och TV-kanaler som granskade makten. Den monopolställning i ungerska media som socialisterna hade ärvt från kommunisttiden började brytas. Med borgerliga kanaler och tidningar ser mediavärlden i dag ut att fortfarande vara partisk men är betydligt mer balanserad än tidigare. Även statliga TV-kanaler har i sina nyhetssändningar rapporterat att Hír TV:s journalister har hotats av polisen medan de gjorde researcharbete kring dåvarande finansministers privatbygge. Vi fick också se när Hír TV:s kameraman knuffades undan av en ilsken finansminister då denne kände sig trängd av journalistens frågor.

Viljan till förändring

Väljarna ville med sina röster att landet ska komma i ordning. En hel del reformarbete står på Fidesz agenda. En mer tydlig media lag och enklare valsystem diskuteras. Inom näringspolitiken efterlyses fri konkurrens på lika villkor och bättre jobbpolitik. Landets pensionärer behöver hjälp för att kunna betala sina livsuppehållande räkningar. Ekonomin behöver stimulansåtgärder och skattesänkningar. En obyråkratisk statsförvaltning ska ge större frihet åt individen. Man pratar om att regeringsbesluten ska föregås av välgrundade utredningar och att reformer ska beredas med så bred samhällsstöd som möjligt. Alla är medvetna om hur stort ansvar den kommande regeringen har. Efter valnatten direktsändes presskonferensen med Orban i Ungerskt TV. Han vädjade till ”nationell samling”, ”rundabordssamtal och nationell krafttag” samt ”öppen samhällsdebatt i syfte att förstärka demokratin”. Alla konstruktiva krafter välkomnades för att få landet på fötter igen. Även ungerska minoriteter som bor utanför landets gränser ska få stöd för att bevara sina rötter och identitet. Det står på Fidesz agendan att ungerska minoriteter ska ha rätt till ungerskt medborgarskap i enighet med den vedertagna EU-politiken.

Avslutningsvis vill jag lyfta fram en optimistisk syn också. ”Berlinmuren föll egentligen under valnatten” – sade Orban i sitt segertal. Ur havet av människor som samlades på torget ”Vörösmarti tér”, restes plakat med texten: ”Köszönjuk Fidesz”!- ”Vi tackar dig Fidesz”. Utan tvekan tändes då en försiktig gnista av hopp och framtidstro. Vi vet inte om ungrarna lyckas göra framsteg. Men de förtjänar en saklig beskrivning av de problem som förorsakats av en så odemokratiskt sinnad regering som den förra var.


Maria Politidou

Ungernkännare och expert,
anlitad av media när Ungern diskuteras
Erfaren föreläsare
bosatt i Stockholm sedan 1980, telefon: 0708-927962

Referenser:
God morgon Sverige 2006
Artikel i Expressen 4 nov 2006
Tv 4 nyheter 2006
Föreläsare om Ungern i Linköping 2002
Föreläsare om Ungern för Regeringskansliet 2004
Flera samarbetsprojekt mellan Ungern och Sverige 2005- 2007
Samarbetsprojekt mellan Göta Hovrätt och Hovrätt i Eger (Fellebviteli Biróság) 2002-2006
Projektsamverkan mellan Örebro Universitet och Nyíregyháza College 2005
Undersökning publicerad Nyíregyháza, Ungern 2005
Föreläsare om demokratiska institutioner, Századvég Intézet, Ungern 2009

Källhänvisning
Ungerska statligt finansierade TV-kanaler, Dunatv, M2
Statlig radiokanal, Kossuth radio, Budapest
www.index.hu - oberoende ungerska nyhetssajten
www.nol.hu - Népszabadság, socialist nära dagstidningen, online version
www.hvg.hu - Heti Világgazdaság, socialist och liberal nära veckomagasinet, ekonomi
www.mno.hu - Magyar Nemzet, borgerlig dagstidning online
www.szazadveg.hu - Opinionsunderskönings Institut, stiftelse
www.fn.hu - enterprise europe network
HVG, papperstidningen, upplaga från 23 april 2010
Hír tv
Echo tv
Följer debatter i
Sveriges Television
BBC
Dagspressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter








tillbaka till starten
















    Läs mer
    om Ungersk historia...

    Här kan du hitta
    ännu mer
    information och fakta om historien bakom det hela







[ start ] [ index ]
Copyright © 1997- HUNSOR. All Rights Reserved. Web Editor & Creative Development by Kormos László