[ index ]  [ start ] [ om oss ] 


Replik till B.Wimans krönika från 20 oktober 2010
av Maria Politidou

Jag kom till Sverige som en ung, nyexaminerad nittonåring med stora ideal och framtidsdrömmar. Under min uppväxt i det kommunistiska Ungern har jag alltid velat att människor ska komma till tals. Än idag, på grund av den socialistiska statens härskarattityd, avskyr jag alla slags maktdemonstration. Jag tänker ofta på dåtidens krav från kommunistpartiet. Man ska bara föra salongsvänliga politiska diskussioner offentligt, på sådant sätt och i sådana former som partiet bestämt. Än idag är jag hängiven anhängare av en mångsidig och demokratisk debatt om bland annat politik, kultur och samhälle. Låter det självklart i Sverige, ja, men ändå inte.



Ett undantag fick jag nämligen erfara från Björn Wiman, Dagens Nyheters kulturredaktör. Tidningen är pressfrihetens värn, och då gäller det att även kulturchefen lever upp till det även om kritiken gäller honom själv. När Björn Wiman ger utrymme i kulturbilagan för subjektiva åsikter om det ungerska samhället och politiken som sedan inte får bemötas på samma del av tidningen, börjar man undra. I nästa värva skriver han själv en krönika i samband med oroligheter i Malmö och använder undertoner av ungersk politisk utveckling tagen från en skrivelse från nätet, Spiegel Online. Jag håller med om att krönikans budskap gällande händelser i Höllviken och Malmö är viktigt. Problemet är att han letar efter "hatlärornas återvinningcentral" i dagens Ungern. Jag vet inte om Björn Wiman är speciell kunnig om Ungern men han låtsas för svenska läsare att han är väl insatt i ungerska förhållanden. Han hänvisar till intervjuer från nätet och som Spiegel Online från Budapest har gjort med ungerska storheter som Miklos Tamás Gáspár och György Konrad. Och vem är jag då som är inte av samma kaliber? Vad har jag att säga om Ungern som Björn Wiman inte vill publicera? Resultatet blir att det han skriver framställs som obestridligt. Jag försöker trösta mig, du Maria trots allt är akademiker, har en gedigen utbildning i Sverige, är svensk medborgare, har bland annat dina rötter i Ungern, har skrivit artiklar och undersökningar och är kunnig både om det svenska och ungerska samhället, men ändå behandlas du av Björn Wiman som medievärldens underklass. Det gör inget, du är bara en människa, ingen guru och i synnerhet ingen chefredaktör. Men du vet ändå från dina vänner och släktingar i Ungern, du vet från människor du möter under dina föreläsningar när du är i Budapest och Nyíregyháza College, du kan läsa ungerska tidningar och kan följa regelbundet nyhetsflödet i landet och vet, att av de rader som Björn Wiman skrev den 20 oktober i Dagens Nyheters kulturbilaga om Ungern, inte stämmer överens med verkligheten. Och då menar jag att det ungerska parlamentet absolut inte är öppet för ledamöter som bär nazist uniformer. Jag menar att det är osant att efter vårens valresultat Fidesz skulle ha tagit makten med stöd av det öppet rasistiska Jobbik, och därför skulle det på något sätt "framväxa statsfascismen i Ungern". Detta luktar rötägg från långt håll. Därför föreslår jag följande argument för bemötande.

Man ska egentligen undersöka om inte dessa rykten i själva verket handlar om motståndarsidans politiska agenda. På webbtv kan man titta på öppningsceremonin i parlamentet från den 16 maj. Då hade bara en enda person och då Jobbiks partiledare som hade på sig en vit skjorta med en folklorbroderad svart väst som med överdrift kan kallas för dräkt men inte pilkorsarnas uniform. Denne man i likhet med Jimmy åkesson, då han tågade ut ur Storkyrkan, visste att han får uppmärksamhet om han provocerar på detta sätt. Men allvarligt talad, vad menar Björn Wiman med att Fidesz kom till makten med hjälp av Jobbik? Enligt valresultatet i siffror fick mittenhöger partiet Fidesz kvalificerad majoritet och varken behövde eller behöver hjälp av populisternas parti Jobbik som endast fick 12 procent och blev det tredje största partiet. Egentligen kan vår statsminister känna en skvätt avundsjuka inför detta resultat med tanke på riksdagens och regeringens dilemma med Sverigedemokraterna. Jag tänker även på en annan statsman president Sarkozy som kan känna sig lugn då Frankrike trotts starka protester inom EU för att landet kört ut romerska familjer och lagstiftat om burkaförbud inte anklagas för att utveckla "statsfascism". I Ungern finns inga liknande lagar, regeringspartiet har inte uttalat sig fascistiskt. Det begicks ju brått mot romer under förra regeringens tid men bevisningen lutar inte åt någon politisk organisation. Ändå fallen är lika gåtfulla som det är överhuvudtaget kan vara gåtfull för mig hur en människa kan skjuta eller skada en annan medmänniska på grund av annan hudfärg eller kulturell tillhörighet. Denna gåta tror jag sysselsätter inte bara många Malmöbors tankar, som från nära håll upplever skräcken med lasermannen, utan hela det svenska folkets. Tills slut hoppas jag innerligt, att ingen utländsk tidningsredaktör anklagar Sverige och Alliansen att vara på väg att utveckla "statsfascism" på grund av att Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen. Det vore nonsens.

Maria Politidou

Ungernkännare och expert,
anlitad av media när Ungern diskuteras
Erfaren föreläsare
bosatt i Stockholm sedan 1980, telefon: 0708-927962

Referenser:
God morgon Sverige 2006
Artikel i Expressen 4 nov 2006
Tv 4 nyheter 2006
Föreläsare om Ungern i Linköping 2002
Föreläsare om Ungern för Regeringskansliet 2004
Flera samarbetsprojekt mellan Ungern och Sverige 2005- 2007
Samarbetsprojekt mellan Göta Hovrätt och Hovrätt i Eger (Fellebviteli Biróság) 2002-2006
Projektsamverkan mellan Örebro Universitet och Nyíregyháza College 2005
Undersökning publicerad Nyíregyháza, Ungern 2005
Föreläsare om demokratiska institutioner, Századvég Intézet, Ungern 2009

Artiklar av Maria Politidou:

- Replik till B.Wimans krönika från 20 oktober 2010 - oktober 2010
- Om Ungern och Rosenbergs demokratidebatt - september 2010
- Ungern väljer framtiden- maj 2010
- "Håller Ungern på att bli en polisstat igen?"- oktober 2006

- Intervju med UR's presstalesman Maria Politidou om situationen
  i Ungern oktober 2006 (ur "Go Morgon Sverige" från 060921)










tillbaka till starten
















    Läs mer
    om Ungersk historia...

    Här kan du hitta
    ännu mer
    information och fakta om historien bakom det hela







 
[ start ] [ index ]
Copyright © 1997- HUNSOR. All Rights Reserved. Web Editor & Creative Development by Kormos László