Ungerska köket
Den ungerska kokkonsten har fĺtt sitt goda rykte genom kombinationen av enkla rätter och raffinerade finesser. Det typiskt ungerska uppstod genom att man använde sig av landets grönsaker, kryddor, frukt, fisk och vilt och samtidigt övertog det bästa i andra matkulturer.
Det är alltsĺ inte av en händelse som vĺra mästerkokar ofta fĺr Oscars-pris vid de internationella kokolympiaderna. I det ungerska köket finns tre typiska ingredienser och rätter som de flesta utlänningar känner till: paprika, gulaschsoppa (gulyás) och den ungerska köttgrytan (pörkölt).
Men vi har mycket mer att erbjuda! Om paprikan är konungen i det ungerska köket, dĺ är gräddfilen (tejföl) dess drottning.
Detta kungliga par ger vĺra soppor och kötträtter ännu bättre smak och gör dem ocksĺ mildare i smaken. De gör dessutom grönsaksrätterna och salladerna än härligare.
Den som en gĺng ätit bönsoppan Jókai bableves, gös frĺn Balaton, Fogas jóasszonymódra, eller kaninsadel med nudlar, kommer alltid att älska de rättrerna.
|
|
Kökets kokkonster
Men vi lagar inte bara god mat, vi bakar ocksĺ! Mängder av konditorier och caféer trollar fram bakverk med frestande dofter och smaker. Somlói galuska är en ungersk specialitet som bestĺr av ett slags sockerkaka med valnötter, russin, vanilj, kakao, rum och grädde och de klassiska Gundel-pannkakorna oemotstĺndliga.
Bland de läckra sötsakerna kan du hitta: Dobostorta, en mäktig sockerkaka varvad med chokladsmörkräm och glaserad med bränt socker,Turos-kaka som är ett inbakat wienerbröd fyllt med kräm, (pĺminner lite om cheescake) och Kecskeméti Barackpudding (namnet kommer frĺn den ungerska pustan), vaniljkräm med apelsinlikör.
Klimatet och jordnĺnen är utmärkt för vinodling. Balaton, Eger och Tokaj är alla viner producerade i Ungern. Tokaj är den mest berömda vintypen. Det framställs av ädelrötade vindruvor och räknas till världens bästa söta, vita viner.
Idag har vi 22 vindistrikt som framställer drycker värdiga det ungerska kökets mästerverk.
|