start 1000 ĺr | Fakta om Ungern| Värt att veta | Mĺngfalden | Literaturen | Köket | Historia


 HUNSOR::.
 Ungersk- Svenska  Online Källor


Ungerska staten firade sitt 1000 ĺriga jubileum ĺret 2000.

Ĺret var just 1000 e.k. när István (Stefan den helige) döptes till kungen av Ungern
och med det grundades Ungerska staten.

The Landtaking
The Parlament
The Millennial Memorial
National Museum
Budapest Images
The Folklor
More on Hungary

Budapest Week

Virtuell infoGuide till de som vill veta mer om vad som händer just nu i Budapest!


hem

   


Mĺngfalden

Under Ungerns 1100-ĺrig lĺng historia sĺ har landet bebotts av mĺnga etniska grupper, bl a av tyskar, österrikare, tjecker, slovaker, rumäner, serber kroater, m.m.

Redan pĺ 1000 talet e.k. Stefan I (Szent István király), ungrarnas första kung, insĺg att riket som talar endast ett sprĺk är dömd att vara svag och kan ej växa utan att välkomna och integrera alla dess etniska grupper. Och sĺ har det skett. Ungern har under sitt lĺnga historia tagit emot mĺnga etniska grupper som har flytt undan krig och förödelse och integrerat de till det ungerska samhället. Dess strategiska läge har medfört att landet fick känna krigets vindar härja fritt i ĺrhundraden. En av de mĺnga striderna stod bl a mellan det Ottomanska (turkiska) riket och den kristna Västeuropa i över 200 ĺr. Ungern med alla dess olika etniska grupper stod under mĺnga ĺrhundraden som försvarsborg för den västerländska kulturformen.

Ungerska byar i hela Karpatbäckenet även idag smälter in i ett rikt varierat landskap med skogar och ängar, berg och dalar, sjöar, floder och slätter. Nära den österikiska gränsen ligger Sopron (romarnas Scarbantia), som är känt för sitt behagliga klimat och utmärkta rödvin. Den medeltida stadskärnan är full av K-märkta hus, museer och kyrkor i gotik, renässans och barock.

Det tusenĺriga benediktnerklostret i Pannonhalma. tillhör världsarvet.

Dunaukrökens pärlor är Esztergom, som var kungasäte under tidig medeltid och idag är huvudort för den romersk - katolska kyrkan i Ungern, Visegrád, frĺn vars citadell man fascineras av utsikten över Dunaukröken och konstnärstaden Szentendre bara 20 km. norr om Budapest, ett smultronställe med lätt touch av medelhavet, med vinglande gränder, trevliga restauranger och flera konstmuseer.

I nordöstra Transdanubien hittar man Székesfehérvár. Redan vĺr stamfader Árpád slog sig ner här och här kröntes och begravdes vĺra kungar under ett halvt ĺrtusende.

 

Ungern har mĺnga vackra slott och dem tre finaste kanske är just: - Eszterházy slottet i Fertöd,


Festetics slottet i Keszthely vid Balatonsjön och Grassalkovich slottet i Gödöllö 30 km. nordöst om Budapest, som bla. var kejsar Frans Josefs sommarresidens. Pĺ Tihany-halvön pĺ norra sidan av Balatonsjön grundades ett benediktnerkloster redan 1055.

Södra Ungerns kulturella centrum är Szeged, som ligger vid floden Tisza. Sommarspelen framför Votivkyrkan blir till en oförglömlig upplevelse för tusentals musikälskare varje ĺr. Sevärdheterna i den historiska minnesparken i Ópusztaszer, som ligger i närheten och Fesztys monumentala panoramamĺlning för oss in i magyarernas värld för 1100 ĺr sen.

Den ungerska reformationens centrum är Debrecen i östra Ungern, berömt för sin domkyrka, sitt kalvinistkollegium och thermalbadet i Nagyerdö. Kecskemét är en stad för romantiker med sitt Cifra-palats och rĺdhus i den speciella ungerska jugendstilen, med leksaksmuseum och Kodálys musikpedagogiska institut.

I det här omrĺdet framställer man ocksĺ Ungerns berömda aprikosbrännvin (barackpálinka).

Norra Ungerns skogsklädda bergsomrĺden är en paradis för vandrare och de smĺ städerna här lever sitt eget liv. Mellan Mátra och Bükkbergen ligger Eger med mĺnga vackra barockbyggnader, en mäktig borg frĺn medeltiden, festivaler och fylliga viner.

Vid Szerencs börjar sedan vindistriktet med tokajerviner. Det restaurerade Rákóczi slottet är idag hotell och museum med ett av världens största vykortssamlingar.
Copyright © 1997- HUNSOR.  All Rights Reserved.
Webb Editor & Creative Development by   Kormos László
E-mail: HUNSOR

St. Stephen´s Crown The coronation cloak The Sceptre The Orb The Sword The Hand Relic of King St. Stephen I.